Vrijmetselaar worden

Wanneer past de loge bij je? En welke loge past bij jou? Omdat de vrijmetselarij een inwijdingsgenootschap is, is enige ervaring noodzakelijk om te kunnen kiezen. Allereerst moet je geïnteresseerd zijn geraakt in de vrijmetselarij. Dat kan doordat je erover gelezen hebt, je mensen kent die al lid zijn of dat je gevraagd wordt om te overwegen om lid te worden.

Voor je ingewijd wordt, doorloop je een lange weg, waarbij je kennis maakt met een aantal mensen die al ingewijd zijn die je wegwijs maken over de vrijmetselarij in het algemeen en het logeleven in het bijzonder.
Door elkaar te leren kennen, door uitgenodigd te worden om aan activiteiten deel te nemen, kun je telkens nagaan of de loge iets voor je is. Omdat het toetreden tot de loge de intentie heeft langdurig te zijn, is de aanloop tot de inwijding eveneens zorgvuldig en uitgebreid.

Je kunt altijd weer uit de loge stappen, er zal nooit druk uit worden geoefend om bij de vrijmetselaars te blijven. Eveneens zullen vrijmetselaars geen druk uitoefenen om mensen te overhalen om lid van de orde te worden. Vrijheid, soevereiniteit en zelfstandigheid zijn namelijk de belangrijkste waarden van de orde.


Arcade is lid van de N.G.G.V., de Nederlandse Grootloge der Gemengde Vrijmetselarij. Andere N.G.G.V.-loges zitten in:

De N.G.G.V. is lid van het samenwerkingsverband A.M.E./E.M.A.