Over de loge Arcade

Loge Arcade is een nieuwe vrijmetselaarsloge in de regio Breda.

Een arcade is een boog, een brug, een overspanning. In de bouwkunst geen eenvoudige opdracht. Een arcade verbindt twee gebieden, overspant een afstand of draagt een gewelf.

In de communicatie staat het voor de brug die we steeds weer opnieuw bouwen wanneer we contact maken met een ander. Het vereist inspanning, een open blik, begrip en tact om telkens opnieuw te proberen de verbinding te maken en op te bouwen.

Arcade verzamelt de maƧonnieke methodes uit twee landen, Nederland en Belgiƫ en staat ook open voor andere invloeden die de vrijmetselaars internationaal meebrengen. Een loge bijna op de grens, een grensloge.

Typerend is het willen blijven zoeken naar gemeenschappelijke grond en het plezier in het ontmoeten van anderen, het leren begrijpen van de ander.

Dit alles vanuit de centrale vraag: wie ben ik? Die vraag kun je alleen maar beantwoorden door ook te zien wie je niet bent en met wie jij je verwant voelt. Door grenzen op te zoeken en te verleggen. Te ontdekken dat je meer bent dan je dacht en dat er ook meer is dan je wist. Door een zoektocht te starten of een reis te beginnen.

Wat de vrijmetselaars verbindt is de noodzaak die ze voelen om die reis te ondernemen en anderen op te zoeken om ook samen te kunnen reizen. De reis is soms alleen en innerlijk, vaak ook samen.